top of page

                                                              Soorten Stainless Steel (RVS) en hun eigenschappen

 

Wat is RVS?

RVS, ook wel edelstaal of chirurgisch staal genoemd, beschikt over een aantal hele fijne voordelen.

RVS is een mengsel van materialen die hoofdzakelijk bestaat uit de legeringselementen ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder worden de legeringen soms aangevuld met de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium.  Door het combineren van deze eigenschappen en te schuiven met de percentages van al deze elementen ontstaan er vele verschillende soorten RVS, elk met steeds weer andere eigenschappen.
Om van roestvast staal te kunnen spreken, moet de legering minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Chroom zorgt voor de corrosievastheid en koolstof is van invloed op de hardheid van het roestvast staal.

RVS heeft de schittering, toon en textuur waar veel mensen gek op zijn. Het materiaal kan niet roesten, is ontzettend sterk, maar is erg licht waardoor het draagbaar is. RVS laat niet af en verkleurd niet. Je moet alleen uitkijken met chloor, daar is het namelijk uiterst gevoelig voor.

Vergulde RVS: 

Dit betekent dat er een laagje RVS werd aangebracht op het artikel.

Dit is de meest betaalbare vorm van RVS

Type 304:

304 RVS bestaat uit 18% chroom en nikkel gehalte van 8 tot 10% en heeft een goede corrosiebestendigheid.. Type 304 is in essentie niet magnetisch maar kan door koudbewerking licht magnetisch worden.

Type 316:

316 RVS heeft een hoge mate van corrosiebestendigheid en een goede temperatuurbestendigheid.

RVS316 bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, aangevuld met 2% molybdeen. Door zijn hogere nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen is het beter bestand tegen chloriden en corrosie.

Dit soort Rvs heeft een algemene hogere kwaliteit en valt daardoor in een hogere prijsklasse.

Type 316L:

316L ( "L" staat voor "low carbon") heeft een laag koolstofgehalte om een gemakkelijker lasbaar roestvast staal te verkrijgen, en de corrosiegevoeligheid na het lassen te beperken.

 316L roestvast staal heeft algemene corrosie eigenschappen, vergelijkbaar met die van 316.

bottom of page